Zamieszanie z kibicami Lechii Gdańsk pod PGE Narodowym. OFICJALNIE: Jest oświadczenie PZPN

2 miesiące temu
fot. FotoPyk

Część kibiców Lechii Gdańsk, którzy zjawili się w Warszawie, by obejrzeć finał Pucharu Polski, nie weszła na PGE Narodowy.

Przed rozpoczęciem spotkania Jagiellonii Białystok z Lechią w sieci zaczęły pojawiać się zdjęcia kibiców tej drugiej czekających w kolejkach pod stadionem. Od początku było wiadomo, że część z nich nie zdąży wejść na trybuny przed pierwszym gwizdkiem. W międzyczasie doszło też do starć z policją.

Do sprawy bardzo szybko odniósł się Polski Związek Piłki Nożnej.

„Kibice Lechii Gdańsk mieli możliwość wejścia na teren PGE Narodowego od godziny 9:30, kiedy to zostały otwarte bramy stadionu dla uczestników imprezy. Tylko nieliczni z tego skorzystali i pojawili się na obiekcie. Większa część kibiców, nie chcąc poddać się kontroli wejścia polegającej na sprawdzeniu odzieży wierzchniej i bagażu, zaprzestała wchodzenia na stadion, grupując się przed bramą wejściową.

Zebrany tłum dopiero na około godzinę przed rozpoczęciem meczu zaczął napierać na bramę wejściową (nr 10), podejmując próbę siłowego wtargnięcia na teren obiektu, celem wniesienia środków pirotechnicznych. W wyniku zaistniałej sytuacji interwencję podjęły siły policyjne, które zdecydowały o zamknięciu bramy wejściowej.

Na stadion sprawnie weszli natomiast kibice Jagiellonii Białystok, którzy zgodnie z zasadami organizacji i bezpieczeństwa, poddali się procedurom kontrolnym.

Polski Związek Piłki Nożnej oraz operator stadionu, którym jest Spółka PL.2012+, przygotowania do tegorocznej edycji finału Totolotek Pucharu Polski rozpoczęli przed kilkoma miesiącami. Bazując na doświadczeniach lat ubiegłych, wprowadzono znacznie większe środki bezpieczeństwa. Przy organizacji meczu oba podmioty regularnie współpracowały z organami państwowymi, w tym w szczególności Policją” - czytamy w komunikacie.

Jak na razie Jagiellonia remisuje z Lechią 0:0.

| AKTUALNOŚCI | TRANSFERY | PUBLICYSTYKA | REKLAMA | REDAKCJA | KONTAKT | POLITYKA PRYWATNOŚCI
© 2004-2019 TRANSFERY.INFO. Wszelkie prawa zastrzeżone.